facebook
instagram
youtube

6 συμβουλές για την ανακαίνισή σας

6 συμβουλές για την ανακαίνισή σας

Έχοντας πραγματοποιήσει πολλές ανακαινίσεις, στην Nasco έχουμε δει πολλά λάθη που έγιναν από τους ιδιοκτήτες. Μερικά λάθη είναι μεγάλα, μερικά λάθη είναι ασήμαντα, αλλά όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί! Θα μοιραστούμε λοιπόν μαζί σας μία λίστα με τα πιο συχνά λάθη που είδαμε, για να τα αποφύγετε εσείς στην δική σας ανακαίνιση!

Λάθος 1: Κακή προετοιμασία

Μια σωστή ανακαίνιση χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Θα πρέπει να έχεις εκ των προτέρων καταστρώσει ένα πλάνο για το κόστος και τους χρόνους μέσα στα πλαίσια του οποίου θα πρέπει να κινηθείς. Φρόντισε να καταλήξεις σε μία αναλυτική γραπτή συμφωνία για το έργο με τον εργολάβο που θα επιλέξεις, όσο μικρό και να είναι το έργο που θέλεις να υλοποιήσεις ή το τίμημα που θα πληρώσεις. Δεν υπάρχει απλή ανακαίνιση και το γραπτό υπογεγραμμένο συμφωνητικό, αποτελεί ασφάλεια και για τα δύο μέρη. Μην πληρώσεις προκαταβολή και μην δώσεις έγκριση για την έναρξη των εργασιών πριν να έχεις στα χέρια σου το υπογεγραμμένο συμφωνητικό, που θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη πρόταση, τις κατόψεις, την ανάλυση των εργασιών και την ανάλυση κόστους.

Λάθος 2: Αγορές προϊόντων πριν από την υλοποίηση

Δεν υπάρχει τρόπος να το τονίσουμε αυτό το λάθος αρκετά: Μην προβείς σε αγορές πριν την έναρξη της ανακαίνισης. Ακόμη κι αν βρεις μία “φανταστική” προσφορά που λήγει μία μέρα πριν την έναρξη της ανακαίνισής σου, να μην ενδώσεις. Οι αγορές επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, χρωμάτων, διακόσμησης και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος, θα σε περιορίσουν στις επιλογές σου! Πάρα πολλές φορές κατά την διάρκεια των συζητήσεων και της καταγραφής των εργασιών στο συμφωνητικό, ρίχνονται ιδέες και αλλάζεται ο σχεδιασμός του έργου προκειμένου να “χωρέσουν” περισσότερα πράγματα μέσα στο ίδιο κόστος. Αν έχεις ήδη δεσμευθεί με συγκεκριμένα πράγματα και ιδέες, οι αλλαγές αυτές είναι πιθανό να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Και στην εποχή που ζούμε, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα σου δώσουν την χαμένη σου προσφορά ακόμη κι αν αργήσεις λίγες μέρες. Μπορεί να σου δώσουν κι ακόμη καλύτερη!

Λάθος 3: Αγνόηση θεμάτων που ανακαλύπτονται

Σε μία ανακαίνιση, ποτέ δεν πρέπει να κινείσαι οριακά, ούτε χρονικά, ούτε χρηματικά. Πολλές φορές, ειδικά σε παλαιότερης κατασκευής σπίτια, είναι πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα που δεν θα μπορούσαν να προβλεφτούν εκ των προτέρων, ειδικά στα ηλεκτρολογικά και στα υδραυλικά: Ξηλώνεις τα πλακάκια και βρίσκεις υγρασία από σάπιο σωλήνα. Τραβάς μία νέα γραμμή και στον πίνακα ανακαλύπτεις λιωμένα καλώδια. Τι κάνεις τότε; Το μεγαλύτερο λάθος είναι να το αγνοήσεις και να συνεχίσεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να το διορθώσεις. Αυτό το αναπάντεχο έξοδο, μπορεί να σου γλυτώσει πολύ περισσότερα χρήματα στο μέλλον.

Λάθος 4: Κόβοντας τις “γωνίες”

Μην το κάνεις. Είναι πολύ εύκολο να αποφασίσει κανείς να αφήσει άβαφτο το εσωτερικό της ντουλάπας ή την αποθήκη. Να μην περάσει την τελευταία στρώση μπογιάς ή να μην χρησιμοποιήσει αντισκωριακό στα κάγκελα. Αυτές οι κινήσεις ευκολίας ή οικονομίας είναι σίγουρο ότι θα σου δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον και ότι θα το μετανιώσεις. Κάνε το έξτρα βήμα, ολοκλήρωσε σωστά τις εργασίες την πρώτη φορά, διότι διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να ξαναγυρίσεις πίσω και να ξανακάνεις πολύ περισσότερα πράγματα από την αρχή. Εμπιστέψου τους ανθρώπους που υλοποιούν το έργο και δώσε τους καλά υλικά και τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες.

Λάθος 5: Κρατώντας την Γενική Εποπτεία

Κάθε έργο ανακαίνισης πρέπει να αναθέτεται σε έναν κεντρικό υπεργολάβο για τον συντονισμό και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο υπεργολάβος θα εντοπίσει τις κατάλληλες ειδικότητες, θα επιλέξει και θα παράσχει (ή θα μισθώσει) τα κατάλληλα εργαλεία, μηχανήματα και εξοπλισμό που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης και έν-τεχνη εκτέλεση του έργου εντός των τεχνικών κανόνων και περιορισμών που επιβάλει κάθε τεχνική ειδικότητα.

Λάθος 6: “Αυτό θα το κάνω εγώ, Μπορώ να βοηθήσω!”

Μας αρέσει να βρίσκουμε ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες που να θέλουν να λάβουν μέρος στις εργασίες. Όσο όμως και να πιάνουν τα χέρια σου, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να παραδώσεις τα ηνία και η Ανακαίνιση αποτελεί μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το έργο μίας ανακαίνισης, δεν είναι ένα απλό γραμμικό έργο. Αντίθετα, αποτελείται από πολλές υποεργασίες που τρέχουν παράλληλα και θα πρέπει να συντονιστούν τέλεια σε ότι αφορά την αρχή, την μέση, την ολοκλήρωση και την διάρκειά τους. Αυτό ισχύει για κάθε υποεργασία αλλά και συνολικά. Η εμπλοκή σου στο έργο θα είναι ούτως ή άλλως σημαντικότατη. Ποιός νομίζεις ότι θα διαλέξει χρώματα, προϊόντα, αξεσουάρ και διακόσμηση;

Το πιο μεγάλο λάθος όμως είναι να μην δεις τα πακέτα ανακαινίσεων της Nasco!

nasco logo
nasco logo
Copyright 2015-2021 Nasco Γενική Ανακαινιστική Μ. Ε.Π.ΕH Nasco είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
© Copyright 2022 Nas.CoAll Rights ReservedDeveloped by Think Plus